Hvala za vse prijave! Poglej navodila za oddajo fizičnih izdelkov.
Razpis 10.
bienala Brumen
Fundacija Brumen organizira jubilejni, že 10. bienale slovenskega oblikovanja Brumen. Vse do 9. februarja imate čas, da odprete mape z najboljšimi projekti, ki ste jih zaključili v zadnjih dveh letih, in se z njimi potegujete za najvišja nacionalna oblikovalska odličja: priznanja in nagrade Brumen.
Bienale se letos začne 10. marca z mednarodno konferenco v Kinu Šiška, vrhunec pa bo dosegel 13. aprila s podelitvijo nagrad in otvoritvijo pregledne razstave v Narodni galeriji.
Vstopi v prijavni sistem
01. Zakaj prijaviti
Referenčna priznanja in nagrade
Vsi projekti, uvrščeni na bienale, dobijo priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen in se potegujejo za nagrade Brumen, ki so že 18 let najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. [Priznanja in nagrade Brumen→]
Neodvisna žirija
O uvrstitvi na bienale in nagrajencih odloča žirija mednarodnih strokovnjakov, kar zagotavlja visoko raven uvrščenih in nagrajenih projektov. Žirijo sestavljajo 4 tuji in 1 slovenski žirant, zato je ocenjevanje neodvisno, hkrati pa upošteva lokalni kontekst.
Celovita predstavitev projekta
Brumen je eno redkih tovrstnih tekmovanj, ki omogoča portfeljsko predstavitev projekta: vsak projekt lahko predstavite z do 12 datotekami in/ali povezavami ter ga opremite s podrobnimi podatki in opisi. To pomaga žiriji pri ocenjevanju, potencialnim naročnikom in javnosti pa pri razumevanju vašega projekta in načrtovalskega procesa. [Datoteke in povezave→]
Dobrodošli so vsi projekti, ne glede na okoliščine
Na bienale Brumen lahko žirija uvrsti in nagradi tudi samoiniciirane [Tipi projektov→] ter nerealizirane [Nerealizirani projekti→] in študijske projekte [Študijski projekti→], če kljub upoštevanju okoliščin njihovega nastanka presodi, da predstavljajo del najkakovostnejše slovenske oblikovalske produkcije oziroma kažejo perspektivnost študijskega projekta. Prijava fiktivnih projektov [Tipi projektov→] je mogoča le v primeru, da gre za projekte, nastale v sklopu študijskih procesov [Študijski projekti→].
Promocija uvrščenih projektov
Uvrščeni projekti bodo med 13. aprilom in 31. majem 2022 predstavljeni na pregledni razstavi v Narodni galeriji, objavljeni pa bodo tudi v spletni galeriji bienala. Prav tako bo ob zaključku bienala izšel katalog, ki ga vsi uvrščeni prijavitelji dobijo brezplačno, pri nagrajenih projektih pa tudi naročnik/organizacija. Nagrajeni projekti bodo deležni promocije na plakatnih mestih, družbenih omrežjih, v e-obvestilih, sporočilih za medije … [Kaj prijavnina vključuje→]
Značka odlično slovensko oblikovanje
Avtorji in naročniki/organizacije vseh uvrščenih projektov dobijo tudi značko kakovosti, ki bo oblikovalcem olajšala samopromocijo, naročnikom/organizacijam pa omogočala poudarjanje dodane vrednosti nagrajenih izdelkov pri njihovih strankah in v javnosti. [Kaj prijavnina vključuje→]
Tesnejši odnos z naročniki
Odlikovanje poleg avtorjev prejme tudi naročnik/organizacija. Vsi bodo obveščeni dovolj zgodaj, da si lahko organizirajo čas za udeležbo na podelitvi. Zaželeno je, da nagrado prevzamejo avtorji skupaj z naročnikom/predstavnikom organizacije, zato se jih podeljuje v dveh izvodih. [Pot do priznanj in nagrad→]
02. Priznanja in nagrade Brumen
Priznanje oz. nagrado prejmejo avtorji in naročnik (v primeru realiziranega naročenega projekta) oz. organizacija (v primeru realiziranega internega projekta organizacije), pri študijskih projektih pa tudi mentor. Več o tem, kaj vse priznanja in nagrade obsegajo, v sklopu: Kaj prijavnina vključuje→.
Priznanja Brumen
Priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen se podeli vsem projektom, uvrščenim na bienale.
Nagrade Brumen
Nagrade za odlično slovensko oblikovanje Brumen mednarodna žirija po lastni presoji podeli najboljšim izmed uvrščenih projektov.
Nagrade podeljuje glede na kakovost in kontekst, ki je razviden iz tipa projekta [Tipi projektov→], podatka o realiziranosti projekta [Nerealizirani projekti→] in podatka, ali gre za študijski projekt [Študijski projekti→]. Žirija odloča tudi o številu nagrad ter pri tem ni omejena na razmejitve po kategorijah. Vsaka nagrada bo podeljena z obrazložitvijo.
Velika nagrada Brumen
Velika nagrada za odlično slovensko oblikovanje Brumen se podeli projektu, ki ga mednarodna žirija prepozna kot najboljšega na bienalu.
Žirija ima pravico, da po lastni presoji in na osnovi lastnih kriterijev ne podeli velike nagrade Brumen.
03. Mednarodna žirija
Mirko Ilić
V Evropi je risal stripe in ilustracije, bil umetniški vodja pri oblikovanju plakatov, knjig, vinilk. Leta 1991 je postal umetniški vodja mednarodne izdaje Time Magazine, naslednje leto pa mnenjskih strani New York Timesa. 1995 je ustanovil svoj studio, Mirko Ilic Corp, kjer dela s širokim spektrom naročnikov, od neprofitnih organizacij do luksuznih ponudnikov. Njegova dela so v zbirkah muzejev, kot so Smithsonian, MoMA San Francisco in MoMA New York. Z Miltonom Glaserjem je soavtor knjige The Design of Dissent, s Stevenom Hellerjem je spisal 10 knjig, po vsem svetu organizira in kurira razstave, najbolj znana je Tolerance Poster Show, ki je bila na ogled že več kot 130-krat. Na School of Visual Arts v New Yorku na podiplomskem študiju poučuje ilustracijo.
Francesco Franchi
Novinar in namestnik kreativnega direktorja časnika La Repubblica. Diplomiral je iz grafičnega novinarstva v dnevnem časopisju, akademski projekt pa je prerasel v njegovo – izredno uspešno – kariero. Začel jo je pri LeftLoft, nato osvojil kup mednarodnih nagrad kot kreativni direktor IL. Intelligent Lifestyle pri Il Sole 24 Ore. Od 2016 je del uredniške ekipe La Repubblica, ki jo je redizajniral dvakrat v treh letih. Član AGI in avtor knjig, kot sta Designing News in The Intelligent Lifestyle Magazine.
Michael C Place
Kje je delal: na prašičji farmi z očetom, oddajal šotore za dogodke na prostem, za Bite It! Trevorja Jacksona, z The Designers Republic in zdaj v svojem Studio.Build. Uspehi: enkrat je prehodil 125 km v enem tednu, tole je prvi CV ki ga je kadarkoli spisal, in ima po 20 letih še vedno rad svoj poklic (resen dosežek). Hobiji: rad hodi, govori o Yorkshireu/severu Anglije, občuduje natančno izklesan kamen, fotka primerke suhozida in zbira monospaced črkovne vrste.
Violaine Orsoni
Je 50 % dua Violaine & Jérémy, druga polovica je njen partner, Jérémy Schneider. Studio sta ustanovila 2011, osredotoča se na grafično oblikovanje, oblikovanje črkovnih vrst, ilustracijo in pa umetnost in obrt, ki je posvečena podajanju lepih sporočil. Njun studio verjame v lepoto, prefinjenost, nežnost in brezčasnost. Od 2019 deluje tudi VJ TYPE, tipografski podaljšek studia: tudi pri snovanju črkovnih vrst se zanašata na lastno umetniško žilico in občutljivost, ustvarjata močne in nenavadne črkovne vrste.
Samo Ačko
Oblikovalec z dolgoletnimi izkušnjami snovanja in upravljanja kompleksnih sistemov v medijih in pri razvoju digitalnih produktov. Po letih vodenja likovnega uredništva nacionalnega časnika Dnevnik danes kot vodja oblikovanja pri Better snuje rešitve za izboljšanje uporabniške izkušnje medicinskega osebja pri uporabi elektronskih zdravstvenih kartotek ter predpisovanju in dajanju zdravil v bolnišnicah.
03. Mednarodna žirija
Lucienne Roberts
ZDRUŽENO KRALJESTVO
Oblikovalka, publicistka, predavateljica in soustanoviteljica iniciative GraphicDesign& Lucienne Roberts (1962) poudarja, da ima grafično oblikovanje močno etično komponento. Eno ključnih vodil njenega studia LucienneRoberts+ je podajanje kompleksnih idej na dostopen način, kar se najbolje odraža pri njenih postavitvah ter kuraciji razstav, na primer Can Graphic Design Save your Life? (Wellcome Collection, London), ki je predstavljala pomen oblikovanja vidnih sporočil v primerih, ko gre za življenje in smrt, ter Hope to Nope: Graphics and Politics 2008–2018 (Design Museum, London), ki je raziskovala vlogo oblikovanja in tehnologije od finančne krize do zadnjih predsedniških volitev v ZDA. Njeno knjigo Graphic Designer Surveyed je revija Wallpaper* oklicala za mojstrovino informacijskega oblikovanja. Je članica AGI, MISTD ter Kraljeve družbe umetnosti.
Gerwin Schmidt
nemčija
Oblikovalec ter predavatelj Gerwin Schmidt (1966) je svoj studio ustanovil po zaključku študija na HfG Karlsruhe, njegovo polje delovanja pa obsega predvsem oblikovanje publikacij, plakatov ter identitet za kulturne ustanove in podjetja. Njegovi plakati so prejeli vrsto nagrad na prestižnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih (v Lahtiju, Moskvi, Varšavi, Chaumontu …), osvojili 7 nagrad red dot ter bili kar 18-krat uvrščeni med “100 best posters of the year”, prav tako knjige (5 medalj na tekmovanju za “Najlepšo knjigo na svetu” v Lepizigu). Od leta 2003, ko je postal član AGI, predava tipografijo in AV-medije na Državni akademiji umetnosti v Stuttgartu.
Saša Koljcov
rusija
Likovni vodja Saša Koljcov (1989) se je po zaključku magistrskega študija na Moskovski državni univerzi grafične umetnosti (MGUP) leta 2014 pridružil studiu Shuka. Od majhnih začetkov v oblikovanju publikacij je Shuka v nekaj letih prerasla v podjetje, ki se ukvarja z znamčenjem velikih mednarodnih projektov. Saša je med drugim sodeloval pri prenovi podobe Svetovnega šahovskega prvenstva, vodilnega trgovca z oblačili v Rusiji in območju bivše Sovjetske zveze Lamoda ter Utair airlines. Kadar ni v službi, riše stripe in se preizkuša v kmetovanju.
Vanja Cuculić
hrvaška
Oblikovalec in likovni vodja Vanja Cuculić (1977) je po končanem študiju oblikovanja v Zagrebu, izkušnjah v marketinški agenciji in v različnih oblikovalskih studiih ter poučevanju na oddelku za oblikovanje na zagrebški univerzi leta 2005 ustanovil Studio Cuculić. Rezultat dolgoletnega kontinuiranega sodelovanja z zagrebškim Mestnim dramskim gledališčem Gavella je obsežen opus plakatov za repertoarne uprizoritve, ki so postali zaščitni znak tako gledališča kakor njegovega studia. Je avtor številnih projektov za promocijo kulturno-turističnih destinacij in njihovih znamenitosti ter odmevnih rešitev na področju oblikovanja embalaže, predvsem za vino. Za svoje delo je prejel mnoge ugledne domače in mednarodne nagrade, med njimi 8 nagrad red dot, European Design Award in ZGRAF, njegove projekte pa objavlja večina relevantnih svetovnih publikacij, posvečenih grafičnemu oblikovanju.
Aljaž Vindiš
slovenija
Oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacije Aljaž Vindiš (1987) je zaposlen kot vodja oblikovanja v podjetju 3fs. Odlikujeta ga strokovno ozadje s področja računalništva in vidnih sporočil, ki mu omogočata poglobljeno raziskovanje človeško-računalniške interakcije: meni, da sta za razvoj relevantnih izdelkov in storitev ključna preučevanje podatkov in stik z uporabniki. Med strokovne izkušnje šteje tudi vodenje infografičnega deska časopisa Dnevnik, kjer je s sodelavci v slovensko novinarstvo uvedel napredne metode podatkovne analize in vizualizacije. Zanje je dobil številna mednarodna priznanja s področja statistike, novinarstva in oblikovanja, med njimi tudi prestižne nagrade malofiej. Ob profesionalnem delu se posveča tudi izobraževanju, najsibo z razvojem kadra v podjetju, predavanji, gostovanjem na fakultetah ali mentoriranjem delavnic.
04. Pot do priznanj in nagrad
Prijavitelji svoje projekte najprej prijavijo prek prijavnega sistema [Prijava projekta→] in nato dostavijo fizične izdelke, ki jih bo mednarodna žirija v živo ocenjevala in bodo v primeru uvrstitve razstavljeni v Narodni galeriji [Oddaja izdelkov za žiriranje in razstavo→].
Mednarodna žirija bo v Sloveniji opravila oba kroga ocenjevanja (uvrstitev na bienale in podelitev nagrad), pri čemer bodo žiranti gledali tako fizične izdelke kot tudi vnose v prijavnem sistemu. Prijavitelji bodo o uspešni oz. neuspešni uvrstitvi svojih projektov obveščeni po e-pošti.
Avtorji in naročnik/organizacija bodo o nagradi obveščeni dovolj zgodaj, da si bodo lahko organizirali čas za udeležbo na podelitvi nagrad. Na slovesnem dogodku jim bosta nagrade podelila predsednik Fundacije Brumen Radovan Arnold in slovenski predstavnik žirije.
05. Ključni datumi
zgodnje prijave
do vključno srede, 5. 1. 2022
redne prijave
od 6. 1. 2022 do vključno torka, 1. 2. 2022
pozne prijave
od 2. 2. 2022 do vključno srede, 9. 2. 2022
Roki ne bodo podaljšani!
RAZGLASITEV PROJEKTOV, UVRŠČENIH NA BIENALE
23. 3. 2022
PODELITEV NAGRAD IN OTVORITEV PREGLEDNE RAZSTAVE
13. 4. 2022
06. Kaj lahko prijavite
Osnovni pogoj prijave je, da so bili oblikovalski projekti načrtovani v obdobju 11. 9. 2019–17. 12. 2021 in se uvrščajo v eno ali več kategorij bienala. [Kategorije→]
Poleg naročenih projektov je možno prijaviti tudi interne projekte organizacij, natečajne predloge, samoiniciirane in študijske projekte. [Tipi projektov→]
Poleg realiziranih se lahko prijavi tudi nerealizirane [Nerealizirani projekti→] in študijske projekte [Študijski projekti→].
Pogoji za prijavo
Prijavitelji so lahko fizične ali pravne osebe, ki delujejo na področju Republike Slovenije, ali državljani Republike Slovenije, ki delujejo zunaj njenih meja.
Za uvrstitev na bienale se potegujejo le v celoti prijavljeni projekti. To pomeni, da mora prijavitelj pravilno izpolniti prijavo [Prijava projekta→], v predpisanem roku poravnati prijavnino [Plačilo→] in pravočasno dostaviti izdelke [Oddaja izdelkov za žiriranje in razstavo→].
07. Kategorije
Projekt je možno prijaviti v eno od 7 kategorij. Če obsega več področij oblikovanja, ga lahko prijavite tudi večkrat, več o tem v sklopu: Prijava projekta→.
Identitete
Kaj spada v to kategorijo?
 • Znaki
 • Celostne grafične podobe (tiskana, digitalna in video gradiva)
 • Embalaža
 • Produktna grafika
 • Oprema prostora (sejmi, trgovine, prodajne točke)
 • Priročniki celostne grafične podobe
Komunikacijska in promocijska gradiva
Kaj spada v to kategorijo?
 • Plakati
 • Koledarji, rokovniki
 • Drobno gradivo (vabila, čestitke, razglednice …)
 • Tiskani oglasi (v publikacijah, v prostoru)
 • Digitalni oglasi (spletni, mobilni, na družbenih omrežjih)
 • Videooglasi in telopi
 • Videošpice
 • Videospoti in VJ projekcije
 • E-obvestila (newsletter)
 • Pristajalne spletne strani (landing page) oglasnih kampanj
Publikacije
Kaj spada v to kategorijo?
 • Ovitki in naslovnice publikacij
 • Revije in časopisi
 • Zini
 • Knjige, monografije
 • Knjižne zbirke
 • Katalogi, letna poročila
 • Digitalne publikacije (PDF, ePub, mobi …)
Digitalni produkti in storitve
Kaj spada v to kategorijo?
 • Spletna mesta, portali in trgovine
 • Aplikacije (spletne, mobilne, desktop)
 • Igre (spletne, mobilne, desktop, konzolske)
 • Uporabniški vmesniki (operacijskih sistemov, televizij, vozil …)
Informacijsko oblikovanje
Kaj spada v to kategorijo?
 • Tiskane, digitalne in video informacijske grafike
 • Tiskane, digitalne in video vizualizacije podatkov
 • Tiskani in digitalni obrazci
 • Tiskana, digitalna in video navodila za uporabo
 • Prostorske rešitve (označevalni sistemi, postavitve razstav …)
Dokumenti, vrednostni papirji in plačilni instrumenti
Kaj spada v to kategorijo?
 • Znamke (redni obtok, priložnostne)
 • Vstopnice, boni
 • Tiskani in kovani denar (redni obtok, priložnostni)
 • Osebne izkaznice, potni listi in drugi osebni dokumenti
 • Dovoljenja, certifikati in druge uradne listine
Tipografija
Kaj spada v to kategorijo?
 • Črkovne družine
 • Črkovne vrste
 • Lettering
 • Kaligrafski izdelki
 • Inicialke
08. Tipi projektov
Poleg naročenih projektov lahko na bienale prijavite tudi interne projekte organizacij, natečajne predloge in samoiniciirane projekte. Prijava fiktivnih projektov je mogoča v primeru, da gre za projekte, nastale v sklopu študijskega procesa. Podatek o tipu projekta bo viden na žiriranju, prav tako v kolofonu projekta v spletni galeriji, v katalogu ter na razstavi.
Naročeni projekt
Naročeni projekt je projekt, ki nastane kot odgovor na naročilo oz. v dialogu z naročnikom (ki je tretja oseba). Ni nujno, da se je projekt na koncu realiziral (to je ob prijavi treba ustrezno označiti).
Natečajni predlog
Natečajni predlog je projekt, ki nastane kot:
 • prijava na vabljeni ali javni razpis oz. natečaj potencialnega naročnika, ki išče izvajalca za svoj projekt (pitch),
 • prijava na nekomercialni tekmovalni razpis (npr. na družbenoodgovorni festival plakatov).
V primeru, da se je projekt iz prve alineje začel kot natečajni predlog, potem pa prerasel v naročeni projekt, se za tip označi naročeni projekt.
V primeru, da je šlo za zmagovalni natečajni predlog, ki pa ni prerasel v naročeni projekt (oz. te možnosti na natečaju sploh ni bilo), se projekt še vedno označi kot natečajni predlog, zmago pa po želji omeni v opisu projekta.
Interni projekt organizacije
Interni projekt organizacije je projekt, ki ga je načrtoval interni (in-house) oblikovalec oz. oblikovalska ekipa znotraj organizacije (podjetja, nevladne organizacije, javne institucije …), katere primarna dejavnost ni oblikovanje kot storitev. Interni projekti organizacije nastajajo v dialogu z oblikovalsko ekipo in nadrejenimi v organizaciji. Ni nujno, da se je projekt na koncu realiziral (to je ob prijavi treba ustrezno označiti).
Samoiniciirani projekt
Samoiniciirani projekt je projekt, pri katerem je bil oblikovalec oz. oblikovalska ekipa sam svoj naročnik. Pri projektu so lahko sodelovale tudi tretje osebe (ki se jih lahko navede v kolofonu), a v oblikovalskem procesu niso imele ključne vloge. V ta tip projektov spadajo lastne identitete, lastne blagovne znamke in produkti, samopromocijski projekti oblikovalcev …
Fiktivni projekt
Fiktivni projekt pomeni oblikovanje za fiktivnega naročnika ali za realno fizično osebo oz. organizacijo, s katero pa avtor nima naročniškega razmerja. Prijave fiktivnih projektov so mogoče le v sklopu študijskih prijav, kadar gre za vaje v sklopu študijskega procesa.
09. Študijski projekti
Na bienale lahko prijavite tudi študijske projekte, nastale pod mentorstvom v sklopu študijskega procesa (študijski projekti niso vezani na študentski status prijavitelja, za katerega priznavamo 50-odstotni popust na prijavnino – Polovična cena za študente→).
Da je šlo za študijski projekt, je ob prijavi treba označiti, sicer pa se ga tako kot vsak drug projekt prijavi v primerno kategorijo in se mu določi ustrezen tip [Tipi projektov→].
10. Nerealizirani projekti
Pri naročenih projektih in internih projektih organizacij je ob prijavi treba označiti, ali je bil projekt realiziran ali ne. To se ne izključuje s podatkom, da gre za študijski projekt [Študijski projekti→].
11. Prijavnine in količinski popusti
zgodnje prijave
do vključno 5. 1. 2022
59 EUR
redne prijave
od 6. 1. 2022 do vključno 1. 2. 2022
69 EUR
pozne prijave
od 2. 2. 2022 do vključno 9. 2. 2022
79 EUR
Vse prijavnine vključujejo 22-odstotni DDV.
Kaj prijavnina vključuje
Vsi prijavljeni projekti:
 • do 12 datotek/povezav za predstavitev projekta ob prijavi
 • neodvisno in strokovno oceno mednarodne žirije
 • administrativne stroške
 • predstavitev v spletni galeriji
 • 50-odstotni popust pri nakupu tiskanih katalogov
Uvrščeni projekti še:
 • digitalno plaketo priznanje Brumen
 • digitalno značko priznanje Brumen
 • predstavitev na pregledni razstavi bienala v Narodni galeriji
 • predstavitev v tiskanem katalogu
 • tiskani katalog (en brezplačni izvod na prijavitelja, 50-odstotni popust pri nakupu dodatnih izvodov)
 • po bienalu izdelki postanejo del zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje
Nagrajeni projekti še:
 • tiskano in digitalno plaketo nagrada Brumen (2 izvoda: za avtorje in za naročnika/organizacijo)
 • digitalno značko nagrada Brumen
 • promocijo na družbenih omrežij in e-obvestilih
 • uvrstitev na morebitne dodatne razstave in javne plakatne akcije
 • izpostavitev v katalogu
 • izpostavitev v medijskih objavah
 • dodaten izvod kataloga za naročnika/organizacijo (če ga/jo je projekt imel)
Dobitnik velike nagrade Brumen še:
 • kipec velika nagrada Brumen (2 izvoda: za avtorje in za naročnika/organizacijo)
 • tiskano in digitalno plaketo velika nagrada Brumen (2 izvoda: za avtorje in za naročnika/organizacijo)
 • digitalno značko velika nagrada Brumen
 • dodatno izpostavitev v katalogu ter intervju z dobitnikom/dobitniki nagrade
 • promocijo projekta, avtorjev in naročnika z objavo v partnerskem mediju
Količinski popusti
Več projektov kot prijavite, višji je popust:
1. prijava: polna cena
2. prijava: 10% popusta
3. prijava: 20% popusta
4. prijava: 30% popusta
5. in vsaka nadaljnja prijava: 40% popusta
Polovična cena za študente
Prijaviteljem z uradnim statusom študenta se prizna polovična cena prijavnine, a le ob predložitvi skena potrdila o vpisu v tekoče študijsko leto ali veljavne študentske izkaznice v za to namenjeno polje v prijavnem sistemu. Količinski popusti veljajo tudi za te prijave.
12. Prijava projekta
Bienale Brumen za prijave in žiriranje uporablja enega vodilnih sistemov AwardForce. Sistem avtomatsko shranjuje vnešene podatke, vendar bo vnos projektov lažji in hitrejši, če že vnaprej pripravite vse informacije in datoteke, potrebne za prijavo. Svetujemo, da si pred prijavo ogledate projekte, uvrščene na 9. bienale Brumen, ki naj vam bodo vodilo za izbiro kategorije in tipa projektov ter formulacijo njihovih naslovov [spletna galerija↗].
Organizator bo podatke o projektu, avtorstvu, naročniku …, kakršni bodo zapisani v sistem AwardForce ob prijavi, uporabljal na podelitvi nagrad, pregledni razstavi, plaketah in v spletni galeriji, tiskanem katalogu ter medijskih sporočilih.
Žirija in organizator imata pravico do prerazvrstitve projekta v kategorijo, primernejšo od navedene v prijavi, organizator pa ima za namene poenotenja pravico tudi do urejanja ostalih podatkov o projektu.
Prijavitelj odgovarja za resničnost navedb v prijavi.
Kategorija
Za projekte, ki vsebujejo različne izdelke znotraj iste kategorije (npr. znak, serija embalaž in oprema prostora), zadostuje ena prijava.
Če obsega več področij oblikovanja (npr: digitalna aplikacija in identiteta, identiteta in knjiga, knjiga in plakat …), lahko projekt prijavite v več kategorij, vendar morate za vsako kategorijo narediti novo prijavo. Postopek je enostaven, saj prijavni sistem omogoča ustvarjanje duplikatov prijav. (V razdelku »Moje prijave« projekt označite s kljukico in kliknite »Kopija«.) V duplikatih lahko izbor slik ostane enak ali pa ga prilagodite, da so v ospredju tisti izdelki v projektu, ki so relevantni za kategorijo.
Vsako prijavo je treba plačati, tudi če gre za del istega projekta [Prijavnine in količinski popusti→].
Naslov projekta
Naslov projekta naj bo sestavljen iz dveh delov. Prvi del predstavlja ime projekta (npr. ime blagovne znamke, naslov publikacije …), drugi del, ki stoji za podpičjem, pa definira vrsto projekta (npr. podoba blagovne znamke, serija plakatov, mobilna aplikacija …).
Nekaj primerov: »Prišleki; serija naslovnic«, »Extending the Dialogue; knjiga«, »Parlameter; spletno orodje«, »Eva; črkovna vrsta«.
Če projekt prijavljate v več kategorij, je treba uporabiti skupno osnovo imena za vse prijave, recimo »Lutkovno gledališče Ljubljana, sezona 2016/17«, tej pa dodati vrsto projekta, torej pojasnilo, relevantno za posamezno kategorijo, npr. »Lutkovno gledališče Ljubljana, sezona 2016/17; abonmajski plakati«, »Lutkovno gledališče Ljubljana, sezona 2016/17; programske knjižice«.
Naslov projekta je treba vpisati v slovenskem in angleškem jeziku.
Opis projekta
Namen opisov je kontekstualizacija projekta žiriji, objavljeni pa bodo tudi javno, na primer ob izdelkih na pregledni razstavi, v katalogu in v spletni galeriji.
Opis je treba vpisati v slovenskem in angleškem jeziku, v vsakem jeziku naj obsega največ 600 znakov. Besedilo v slovenščini je namenjeno predvsem domači javnosti, primarni namen besedila v angleščini pa je kontekstualizacija projekta žiriji. Opis naj zato jasno predstavlja izzive, ki jih je oblikovalska rešitev pomagala rešiti. [poglej primer↗]
Naročnik/organizacija
Fundacija Brumen spodbuja udeležbo naročnikov na slovesni podelitvi nagrad. Pri realiziranih naročenih projektih ali realiziranih internih projektih organizacije je lahko o uvrstitvi na bienale oz. prejeti nagradi obveščen tudi naročnik oz. predstavnik organizacije. Ob prijavi zato vnesite tudi kontaktne podatke naročnika/organizacije (ime, priimek, e-naslov in opcijsko tudi telefonsko številko). Podatki bodo uporabljeni izključno za obvestilo o uvrstitvi oz. nagradi.
V katalogu letos načrtujemo objavo ankete med naročniki oblikovalskih storitev, ki bo prikazovala zrcalni pol oblikovalskega procesa. V prijavnem sistemu lahko označite tudi, ali dovoljujete uredništvu kataloga, da vašega naročnika oz. organizacijo kontaktira z vprašalnikom (kontaktna oseba je lahko druga kot za obveščanje o uvrstitvi oz. prejeti nagradi, podatki bodo uporabljeni izključno za ta namen).
Avtorji
Fundacija Brumen spodbuja navedbo vseh avtorjev projekta.
Če je prijavitelj projekta hkrati tudi avtor, mora svoje ime in druge podatke znova vnesti med avtorje.
Če je posamezen avtor pri projektu opravljal več vlog, ga morate za vsako vlogo posebej vnesti.
Pri študijskih projektih je treba navesti tudi mentorja (ena od možnih vlog v spustnem seznamu), v polje »kolektiv« pa ime izobraževalne institucije.
Avtorji bodo objavljeni v istem vrstnem redu, kot bodo vneseni v prijavni sistem. Sistem ne omogoča naknadnega spreminjanja vrstnega reda že vnesenih avtorjev. Na razstavi in v katalogu bodo kolofoni formatirani tako, da bodo posamezniki v kolektivu podrejeni imenu kolektiva [poglej primer↗], zato velja avtorje iz istega kolektiva navesti zaporedno.
Datoteke in povezave
Naložene datoteke naj skupaj tvorijo portfeljsko predstavitev projekta, pri čemer ni nujno, da ena slika predstavlja en izdelek. V primeru uvrstitve na bienale bodo slike objavljene v spletni galeriji, tiskanem katalogu in po presoji organizatorja tudi na pregledni razstavi.
V posamezno prijavo je mogoče naložiti do 12 slikovnih ali video datotek oz. povezav do spletnih mest, strani za prenos aplikacij itd. Obvezna je vsaj ena slika (za uporabo v katalogu in po presoji organizatorja tudi na razstavi).
Kolažiranje (združevanje več slik v eno) je prepovedano, za izpostavitev detajla je potrebna ločena slika [poglej primer↗].
Prav tako je prepovedano anotiranje (pojasnjevalni teksti kot del slike). Vsaki naloženi datoteki (sliki ali videu) je možno dodati kratek opis v slovenščini in angleščini (do 100 znakov v vsakem jeziku), kar nadomesti potrebo po pojasnjevanju na sami sliki.
Prijave s kolažiranimi in/ali z anotiranimi slikami bo organizator diskvalificiral.
Video zaradi anonimnega žiriranja ne sme vsebovati kolofona avtorjev.
Večdelne prijave (duplikati prijav v isti kategoriji, z dodatnimi slikami istega projekta) niso dovoljene. Od prijaviteljev se pričakuje, da med slikami naredijo izbor.
Število izdelkov, ki jih prijavitelji prinesejo na žiriranje, ni odvisno od števila naloženih datotek v prijavni sistem [Oddaja izdelkov za žiriranje in razstavo→].
Naložena slika mora:
 • biti dimenzije 4200 px (po daljši stranici),
 • imeti nastavljeno resolucijo 300 dpi,
 • biti v barvnem prostoru RGB,
 • biti ali v formatu JPG (za pretežno fotografske/slikovne motive)
  ali v formatu PNG (za pretežno ploskovne motive),
 • biti velika največ 10 MB,
 • imeti ime datoteke sestavljeno iz naslova-projekta_zaporedne-številke (primer: Extending-the-Dialogue-knjiga_01.png).
Naložen video mora:
 • biti dimenzije 1920 px (po daljši stranici),
 • biti v formatu MP4 ali MOV (tip kompresije H.264),
 • biti velik največ 200 MB,
 • imeti ime datoteke sestavljeno iz naslova-projekta_zaporedne-številke (primer: Parlameter-spletno-orodje_02.mp4).
Povezava mora:
 • povezovati na delujoče spletno mesto (če je slednje del projekta),
 • povezovati na stran za prenos aplikacije (v primeru plačljive aplikacije povezavi v polje »Dodatno« dodajte navodilo za brezplačen prenos).
Prva datoteka (po nalaganju lahko vrstni red še spreminjate) bo ob objavi spletne galerije služila kot thumbnail projekta.
V spletni galeriji bodo objavljene vse slike, videi in povezave, ki jih boste dodali ob prijavi (navodila za brezplačen prenos aplikacije bodo odstranjena).
Ob postavitvi kataloga in pregledne razstave si organizator pridružuje pravico do uredniškega izbora – zaradi prostorskih omejitev bo uporabljeno le omejeno število slik. Žirija bo ocenjevala na podlagi vseh slik, videov in povezav ter vseh fizično prinesenih materialov [Oddaja izdelkov za žiriranje in razstavo→].
Zaključek prijave
Prijavo v prijavnem sistemu zaključite tako, da v pogledu urejanja prijave kliknete na gumb »Pošlji prijavo« (zadnji gumb v spodnji vrsti). Ko to storite z vsemi svojimi prijavami, kliknite na povezavo »Košarica« (desno zgoraj), kjer vam sistem sproti izračunava ceno vaših prijav z upoštevanimi popusti. Prijave so dokončno oddane šele po kliku na gumb »Naprej na plačilo« v košarici.
V naslednjem koraku si lahko prenesete račun, ki ga boste prejeli tudi v elektronskem sporočilu. Sistem vam bo po e-pošti poslal tudi potrdilo za vsakega od uspešno oddanih projektov.
Tudi če ste prijave že oddali in plačali, lahko kadarkoli do zaključka prijav dodate nove prijave. Sistem bo ceno vsake naknadne prijave znižal glede na število že oddanih prijav.
Svoje oddane prijave lahko urejate (npr. zamenjate kakšno priponko, dodate kakšnega avtorja …) vse do datuma zaključka prijav.
13. Plačilo
Račun, ki ste ga prenesli iz prijavnega sistema oz. prejeli po elektronski pošti, vsebuje vse potrebne podatke za poravnavo prijavnine tako s klasičnim kot elektronskim plačilnim nalogom. Navedba sklica je obvezna.
prejemnik
Fundacija Brumen
Slovenska 11
1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0201 3025 3559 953 (odprt pri NLB, d. d.)
BIC/SWIFT: LJBASI2X
koda namena: OTHR
sklic/referenca: SI 00 in številka računa (primer: SI 00 2022-10-180)
Rok za plačilo računa je 15 dni.
Če potrebujete e-račun ali fizični izvod računa z žigom, nam to prosim sporočite na info@brumen.org.
Organizator bo na žiriranje uvrstil le projekte, ki so bili uspešno oddani v prijavnem sistemu in za katere je bila prijavnina poravnana.
V primeru, da več različnih prijaviteljev prijavi isti projekt, se upošteva prva oddana prijava. Morebitnih preplačil organizator ne vrača.
Odjava projektov ni mogoča, organizator prijavnine ne vrača.
14. Oddaja izdelkov za žiriranje in razstavo
Žiriranje
Po oddaji projektov prek prijavnega sistema in plačilu prijavnine je do zahtevanega roka organizatorju treba dostaviti še fizične izdelke, ki jih bo mednarodna žirija ocenjevala (poleg prijav v prijavnem sistemu) in bodo v primeru uvrstitve razstavljeni v Narodni galeriji.
Oddaja fizičnih izdelkov je obvezna pri vseh projektih, izjema so tisti, kjer fizični izdelki ne obstajajo (npr. digitalni projekti, črkovne vrste, nerealizirani projekti … oz. niso prenosljivi (npr. prostorske postavitve, označitve …) ali primerni za postavitev v galerijskih prostorih (npr. vozila in drugi zelo veliki predmeti, pokvarljivo blago …). Tovrstne projekte bo mednarodna žirija ocenila izključno na podlagi predstavitve v prijavnem sistemu.
Ker fizični izdelki v primeru uvrstitve postanejo del zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, vas prosimo, da publikacije in druge občutljive izdelke dostavite v dveh izvodih.
Dostavljenemu materialu obvezno priložite natisnjen PDF zaključene prijave. (Ikona za prenos PDF datoteke je na skrajno desnem koncu vrstice v seznamu projektov v razdelku »Moje prijave«.)
Izdelke lahko oddate osebno v Narodni galeriji (Ustvarjalni atelje, vhod s Cankarjeve ceste) v terminu:
 • petek, 18. 2. 2022, med 12. in 18. uro,
 • sobota, 26. 2. 2022, med 12. in 18. uro.
Izdelke lahko tudi pošljete po pošti na naslov:
Fundacija Brumen
poštno ležeče
1106 Ljubljana

Izdelke morate poslati med 9. 2. in 26. 2. 2022. Velja datum poštnega žiga. Če so izdelki v več ovojnicah ali paketih, morate vsako pošiljko označiti z naslovom projekta in zaporedno številko, recimo Naslov projekta 1/2, Naslov projekta 2/2.
Organizator ima pravico, da diskvalificira projekte, ki nimajo priložene natisnjene zaključene prijave in/ali za katere ni bila poravnana prijavnina.
Razstava
Fizični izdelki, oddani za žiriranje, bodo kasneje uporabljeni tudi pri postavitvi pregledne razstave v Narodni galeriji.
Organizator si zaradi prostorskih omejitev pridržuje pravico, da ne razstavi vseh fizičnih izdelkov in po lastni presoji nekatere projekte predstavi izključno na predstavitvenih plakatih. V tem primeru bo organizator prijavitelja zaprosil za dodatne predstavitvene datoteke za razstavo, o čemer bodo prijavitelji pravočasno obveščeni. Ob tem nastale stroške krije prijavitelj (organizator mu izda dodaten račun).
Vsi fizični izdelki projektov, uvrščenih na bienale, postanejo last organizatorja in se ne vračajo. Organizator jih lahko uporabi za promocijo bienala. Po zaključku bienala postanejo del zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Prijavitelji projektov, ki niso bili uvrščeni na bienale (ne glede na to, ali so bili dostavljeni fizično ali poslani po pošti), naj svoje izdelke prevzamejo v Narodni galeriji (Ustvarjalni atelje, vhod s Cankarjeve ceste) v terminu:
 • sobota, 26. 3. 2022, med 12. in 18. uro,
 • torek, 29. 3. 2022, med 12. in 18. uro.
Izdelkov, ki jih prijavitelji ne bodo prevzeli v tem terminu, organizator ne bo hranil.
Organizator ne odgovarja za morebitne poškodbe pri transportu izdelkov na razstavo.
15. Kontakt
Fundacija Brumen
Slovenska 11
1000 Ljubljana
Uradne ure pisarne 10. bienala so ob delavnikih med 10. in 18. uro, kjer nas lahko obiščete po predhodnem dogovoru.